Millennials

op de werkvloer

Een groot deel van onze millennialgeneratie kampt met stress

Erger jij je weleens op je werk? Ervaar je regelmatig stress? Je bent niet de enige. Een groot deel van onze millennialgeneratie kampt met stress, ervaart burn-outklachten of gaat gewoonweg met minder plezier naar het werk. Daarnaast stelt meer dan de helft van de millennialgeneratie veel te hoge verwachtingen aan zichzelf. Waarom is dit zo? Generatie-experts deden een onderzoek onder 3300 Nederlandse jongeren op de Nederlandse werkvloer.

Het is maandagochtend. Jij ploft op je bureaustoel en start je pc op. Na het openen van de mailbox val je direct met je neus in de mail van het management. Terwijl je de laatste slaap uit je ogen veegt, lees je de kop: nieuwe bedrijfsprotocollen. Alweer. Het weekendgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon en met tegenzin glijdt je blik over de regels. Want dat zijn het: regels over hoe jij met je werk omgaat. Na een prominente tijd binnen de organisatie verdien jij toch wel een beetje ademruimte voor je eigen kunnen en denken?

Bureaucratie

Uit het onderzoek van Generatie-experts blijkt bureaucratie en slecht leiderschap een van de grootste ergernissen voor millennials. Zo ook de inperking van de bewegingsvrijheid in hun werkzaamheden en te veel voorgekauwde instructies. Zeker als deze eerder als directieve instructies worden gebruikt in plaats van als hulpmiddel. Generatie-expert Dr. Aart Bontekoning: “Millennials hebben thuis geleerd om zelf na te denken. Door anderen bedachte directieve werkinstructies werken vaak contraproductief. Het beperkt hun creativiteit en gevoel van autonomie.”

Lees meer

Felgroene, knalroze en fluorgele velletjes toveren je agenda tot een waar kleurenpallet. Ze dansen om je hoofd als fruitvliegjes en landen op je schouders als bakstenen. Je bekijkt de post it’s als snot aan de muur en grijpt met je handen door je haren. Van takenlijstjes tot verjaardagen tot werkafspraken en sporten: je agenda puilt uit. Overal moet je naartoe en alles moet perfect.

Te veel moeten van jezelf

Bijna zestig procent van de millennials stelt te hoge eisen aan zichzelf. Nog meer dan dat zij aan de verwachting van anderen willen voldoen. De hoge eigen verwachting lijkt voort te komen uit de drang alles perfect te doen, en dat alleen op deze manier succes wordt behaald. Initiatiefnemer Malique Steenbrink van Appical: “Dit is een opvallende uitkomst, aangezien sociale media en onderlinge vergelijking vaak als boosdoener worden gezien. Millennials laten dus zien dat ze de oorzaak en verantwoordelijkheid bij zichzelf leggen en niet snel met de vinger wijzen.”

Hoe geef je millennials wat ze nodig hebben?

Er zijn genoeg dingen waar millennials wél energie uithalen. Werksfeer is hierbij de koploper. Millennials willen informele en gelijkwaardige relaties op de werkvloer. Daarnaast willen ze betekenisvol werk. Een eigen bijdrage leveren aan het hier en nu. Een verschil maken in het grote plaatje. “Millennials zijn pragmatischer dan gedacht. Impact maken gaat niet alleen over meer groen en duurzaamheid. Weten hoe je werk en resultaten bijdragen aan het grotere geheel zorgt dat we ons werk sneller als zinvol ervaren”, aldus millennial(-expert) Jasper Scholten. Millennials willen graag leren. Zij verkiezen persoonlijke ontwikkeling boven professionele ontwikkeling. Bied ze daarvoor trainingen of bewuste leerervaringen aan in de context van hun dagelijkse werkzaamheden. Die koppeling met hun werkplek is echt onmisbaar. Een eerste kleine stap richting deze leercultuur zetten? Geef spontane en continue feedback. Help ze hun talenten te ontdekken.

millenials op de werkvloer

Contact

De Bedrijfspoli streeft ernaar om je zo snel en goed mogelijk van dienst te zijn. Vul je naam en e-mailadres in en we nemen zo spoedig mogelijk met je op!

Je kan ook direct bellen naar: 024-3717799 of stuur een email naar servicebureau@debedrijfspoli.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.