Verzuim

preventie

Verzuimpreventie is essentieel om klachten te voorkomen

verzuimpreventie

Verzuimpreventie is essentieel om klachten te voorkomen

Verzuimpreventie

Verzuimpreventie is essentieel om (werkgerelateerde) klachten te voorkomen. Bij De Bedrijfspoli wordt dit aangepakt door een partnerschap aan te gaan met klanten. Samen bepalen we welke activiteiten nodig zijn om de doelstellingen te bereiken, met de focus op het verschuiven van verzuim naar preventie.

Het belang van een meerjarig preventiebeleid wordt benadrukt, waarbij álle medewerkers centraal staan. De focus ligt nu vaak nog op de groep verzuimende medewerkers en niet op de medewerkers die aan het werk zijn, terwijl gemiddeld 20% van de werkenden al in risicogroepen zit (bron TNO) en veel medewerkers die aan het werk zijn, niet voor 100% hun inzetbaarheid benutten. Volgens ons is het belangrijk om voor het verlagen van verzuim te focussen op álle medewerkers. Op die manier wordt toekomstig verzuim zoveel mogelijk beperkt.

verzuimpreventie
verzuimpreventie en medewerkerkracht

Medewerkerkracht

Onze aanpak gericht op Medewerkerkracht draagt daaraan bij. Hierbij gaat het om de duurzaam inzetbare medewerker maximaal verantwoordelijkheid te laten voelen voor gezondheid & vitaliteit en van toegevoegde waarde blijven voor de werkgever. Ook kent Medewerkerkracht een groot belang toe aan het vanuit werkgever bieden van een veilige en gezonde werkomgeving, waarbij communicatie over verzuimpreventie tussen alle stakeholders (leidinggevende, medewerker, preventiemedewerker, HRM, bedrijfsarts/coach arbeid & gezondheid) een must is.

Toepassingen

Praktische toepassingen van verzuimpreventie omvatten:
   

  • voorlichting
  • cultuur- en leiderschapsontwikkeling
  • mobiliteit en loopbaanbegeleiding
  • training van leidinggevenden
  • overleg met stakeholders
  • preventieve spreekuren
  • interventies
  • managementrapportages
  • het bijhouden van risico-evaluaties en actieplannen
verzuimpreventie en toepassingen
verzuimpreventie en toepassingen

Toepassingen

Praktische toepassingen van verzuimpreventie omvatten:
verzuimpreventie, Aanpak en resultaat

Aanpak en resultaat

We gebruiken een PDCA-cyclus (zie afbeelding) om activiteiten te realiseren en voortgang in verzuimpreventie te bewaken. Het resultaat van deze aanpak is een verbetering van de gezondheid en vitaliteit van medewerkers op alle niveaus, wat leidt tot een hogere kwaliteit van werk, tevredener klanten en meer middelen voor ambitieuze doelen. Werkgevers die aandacht besteden aan goed werkgeverschap en actief arbobeleid voeren, zijn aantrekkelijker voor medewerkers die waarde hechten aan gezondheid, veiligheid en persoonlijke ontwikkeling.

Contact

Wil je een Risico-Inventarisatie en Evaluatie laten uitvoeren door een betrouwbare gecertificeerde arbodienst?

Vul je naam en e-mailadres in en we nemen contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.