De

Dommelgroep

Krachten bundelen in de regio

Krachten in de regio bundelen: de filosofie achter het ontstaan van De Dommelgroep. Door ontwikkelingen als flexibilisering, globalisering en digitalisering verandert onze samenleving én daarmee het onderwijs razendsnel. Een stabiele fundering van schoolbesturen is dan ook geen overbodige luxe. De Dommelgroep bestaat uit vijf schoolbesturen die samenwerken op het gebied van P&O, financiën en huisvesting. 

Vanuit niets naar iets

Aan het begin van zijn carrière in 2010 deden De Dommelgroep besturen nog weinig in eigen beheer. Frank Claessen, hoofd P&O, creëerde een belangrijk onderdeel van de organisatiefundering: het huidige personeelsbeleid. “De hedendaagse afdelingen binnen De Dommelgroep waren er toentertijd nog niet,” vertelt Frank. “De reden om meer te gaan insourcen, was de overtuiging daarmee de kwaliteit te verbeteren en kosten te besparen.” Voor Frank was het proces van vormgeving dan ook een mooie uitdaging. Vanuit niets naar iets.

Samen zijn we sterker

Aan het hoofd van De Dommelgroep staan vijf bestuursleden van vijf verschillende schoolbesturen. Deze bestaan allemaal weer uit meerdere basisscholen in de regio. Allen met een individuele expertise die een bijzondere kracht blaast in de organisatie. Dit maakt van De Dommelgroep een exceptioneel en omvangrijk geheel. Voor een gestroomlijnde organisatievoering zijn er dan ook allerlei zaken die aandacht vergen. Denk bijvoorbeeld aan personeels-, financiële- en huisvestingszaken. Voor kleine besturen zijn fulltime functionarissen op dit gebied vaak een onhaalbaar streven. “Nu hebben we een manier waarmee we samen groter zijn en specifieke expertise in dienst nemen,” aldus Frank. Als hoofd P&O buigt hij zijn hoofd over beleidsontwikkeling, waaronder het gezondheidsbeleid. “Zij hadden nooit een P&O afdeling met specialisten kunnen aanstellen als deze vijf schoolbesturen slechts individueel functioneerde. Nu beschikt De Dommelgroep over meerdere specialisten die dit soort thema’s oppakken.”

Inmiddels zijn er heel wat kilometers gemaakt. De Dommelgroep functioneert met haar vijf schoolbesturen in volle glorie. Met het P&O-beleid in kannen en kruiken is er inmiddels genoeg ruimte voor andere brandpunten: medewerkerkracht. De regie wegnemen uit de handen van de bedrijfsarts en neerleggen bij het management en haar medewerkers. Een nieuw thema, een frisse wind door De Dommelgroep.

De vertaalslag

“Samen met de Adviseur Inzetbaarheid Pie Wessels presenteerde we de transitie naar meer eigen regie tijdens het tweewekelijkse directieberaad,” vertelt Frank. Iedereen was aan boord maar daarmee waren ze er nog lang niet. Frank: “Een bedrijfscultuur verander je niet in een middag.” In het kader van eigen regie kregen de schooldirecteuren verzuimtrainingen. “Samen met Pie hebben we een menukaart gemaakt van verzuimthema’s. De schooldirecteuren konden vervolgens kiezen welk thema ze voor zichzelf wilden aansnijden.”

De medewerkerkracht menukaart

  • Hoe ga ik het gesprek aan met de zieke medewerker over gepaste vervangende werkzaamheden?
  • Hoe beschrijf ik de dagelijkse of wekelijkse uren, taken en werkzaamheden?
  • Hoe maak ik de informatie en vraagstelling aan de bedrijfsarts relevant en doelgericht?
  • Hoe vertaal ik het advies van bedrijfsarts naar concrete afspraken over re-integratie?
  • Hoe creëer ik een leerbare opstelling?
  • Hoe ga ik om met het systeemgebruik, het deelherstel doorvoeren en de juiste interventie op het juiste moment?
  • Hoe hanteer ik een gedragsmatige benadering in plaats van het medische gezichtspunt?
  • Hoe maak ik meer aanspraak op de verantwoordelijkheid van de medewerker?
  • Hoe ga ik effectief het gesprek aan met de zieke medewerker?
  • Hoe signaleer ik verminderde inzetbaarheid en zet ik de juiste acties in?

Daarnaast zijn collegiale intervisies ingezet om specifieke verzuim-casuïstiek vanuit meerdere hoeken te belichten. Frank: “Dan maak je de kennisstof gelijk concreet, gezien de casussen erg actueel zijn.” Naast deze specifieke focus op medewerkerkracht is de belangstelling voor preventief werken ook flink aangewakkerd. “We willen voorkomen dat leidinggevenden ook in een later stadium van het verzuimtraject grip verliezen.”

Touwtjes in eigen handen

Hedendaags wordt de bedrijfsarts voornamelijk in een toetsende rol gezet. De regie ligt bij het management en de medewerker zelf. Maar dat is niet het enige. Na het waardevolle voorzetje van Pie heeft De Dommelgroep besloten een eigen Adviseur Inzetbaarheid in dienst te nemen. “Verzuim is toch iets wat structureel terugkomt,” vertelt Frank. Hier ontkomen we allemaal helaas niet aan. “Toch blijven we streven naar de laagst mogelijke verzuimcijfers met ons gezondheidsbeleid. Mocht het toch komen tot verzuim dan is dit een alarmsignaal dat aanzet tot actie. Met de regie bij de medewerker én de leidinggevende”

Wist je dat…

  • Je met de STIR-gecertificeerde zoals Pie tot wel 80% van de gemaakte coaching-kosten terugkrijgt van het vervangingsfonds?

 

Contact

De Bedrijfspoli streeft ernaar om je zo snel en goed mogelijk van dienst te zijn. Vul je naam en e-mailadres in en we nemen zo spoedig mogelijk met je op!

Je kan ook direct bellen naar: 024-3717799 of stuur een email naar servicebureau@debedrijfspoli.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.