Geen dag

is hetzelfde

Vertelt Arnold van der Ploeg

“Geen dag is hetzelfde” vertelt Arnold van der Ploeg. Als P&O-beleidsadviseur wordt zijn werkdag getekend door variëteit. Dit schetst meteen een helder beeld van de organisatie: divers tot in de details. Van boswachter tot baliemedewerker: allemaal zijn ze van grote waarde in de spil van de gemeente Ede.

Beïnvloeden

Tot drie jaar geleden bewoog Arnold in een vrij technische rol binnen de gemeente, namelijk als informatie- en projectmanager. Toch was er altijd een passie voor de menselijke invloeden op een organisatie. Als beantwoording op deze passie werd hij voorzitter van de ondernemingsraad. Geleidelijk kreeg hij, naast de ICT-abracadabra, meer mee van medewerkers en hun invloed. Dit smaakte naar meer: “Ik heb de ICT-kant heel lang gedaan, dit vond ik heel leuk, maar vanuit de rol binnen de ondernemingsraad zag ik heel duidelijk dat juist medewerkers een cruciale rol hebben. Zowel in de mate waarop je organisatie een dienst verleent, als in de kwaliteit van deze dienstverlening.” De sleutel tot falen of succes ligt bij de medewerkers.

Veranderen

In zijn nieuwe rol als P&O-beleidsadviseur en arbocoördinator houdt Arnold zich dagelijks bezig met duurzame inzetbaarheid. Een van de worstelingen die hierbij komt kijken, is de constante variëteit van werkzaamheden. Het sociaal domein bewandelt jaarlijks nieuwe paden, en wetten vliegen als warme broodjes over de toonbank. “Veranderingen zijn het constante binnen de gemeente.” Medewerkers moeten beschikken over de juiste veerkracht en competenties om dit te vertalen naar hun werkzaamheden. Factoren die niet altijd vanzelfsprekend zijn en vragen om de nodige ondersteuning: niet alleen bij medewerkers maar ook bij het management.

Praten

Weten wat er speelt bij de verzuimende medewerker is onmisbaar. De adviseur inzetbaarheid van De Bedrijfspoli biedt hierin het juiste zetje op de juiste plaats. Hij ondersteunt het management in de dialoog met medewerkers. Wat vraag je nou aan een medewerker op het moment dat deze zich ziekmeldt? Kan dat anders vormgegeven worden? De juiste gespreksvoering is noodzakelijk om een helder beeld te krijgen van een verzuimsituatie. Dit hoeft niet pas bij het eerste spreekuur van de bedrijfsarts of coach arbeid & gezondheid aan bod te komen.

Voorkomen

In de toekomst wil de gemeente Ede de dialoogvoering tussen leidinggevende en medewerker nog verder uitdiepen. “Wie er nu verzuimt weet je wel, maar weet je ook wie er morgen verzuimt? Heb je in beeld welke medewerker op omvallen staat? Hoe zou je dit dan kunnen weten? En wat kun je er samen aan doen?” Deze vragen staan centraal in de verdere beweging richting preventie voor de gemeente Ede. Met een heldere blik op de huidige vitaliteit van medewerkers kun je op tijd de helpende hand toeschieten.

Contact

De Bedrijfspoli streeft ernaar om je zo snel en goed mogelijk van dienst te zijn. Vul je naam en e-mailadres in en we nemen zo spoedig mogelijk met je op!

Je kan ook direct bellen naar: 024-3717799 of stuur een email naar servicebureau@debedrijfspoli.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.