Rijbewijs

keuring

Verloopt je rijbewijs op of na je 75ste? En wil jij je rijbewijs verlengen? Dan is een medische keuring om de eigen veiligheid en dat van de omgeving te waarborgen, verplicht.

Rijbewijs- en medische keuringen

Om te mogen rijden, moet je geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Zo bepaalt het CBR of je rijgeschikt bent. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen voor deelname aan het verkeer.

Meer specifieke informatie over rijbewijskeuringen kunt u vinden op de website van het CBR of bel naar
024 – 371 77 99.

Veelgestelde vragen

Rijbewijskeuring en medische keuringen voor alle veiligheid

Verloopt je rijbewijs op of na je 75ste? En wil jij je rijbewijs verlengen? Dan is een medische keuring om de eigen veiligheid en dat van de omgeving te waarborgen, verplicht. Je vult eerst een Gezondheidsverklaring in. Om te mogen rijden, moet je geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Zo bepaalt het CBR of je rijgeschikt bent. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen voor deelname aan het verkeer.

Vervolgens ga je voor een onderzoek en medische keuring naar een keuringsarts en soms naar meerdere artsen. Met de informatie van de arts(en) beoordeelt het CBR of je veilig kunt blijven rijden. Lees snel meer over de rijbewijskeuring.

De rijbewijskeuringen vinden plaats op onze locaties in Nijmegen en Beegden.

Medische keuring rijbewijs C1, C, D1, D of met aanhanger (E) en groot rijbewijs

Wil je jouw rijbewijs C1, C, D1 of D, eventueel met aanhanger (E) halen of vernieuwen? Dan heb je zonder twijfel een medische keuring nodig van een bedrijfsarts of door een arts van een gecertificeerde arbodienst. Ook als je een groot rijbewijs nodig hebt, ga je direct naar een arboarts voor de rijbewijskeuring. Daarom hebben we bij de Bedrijfspoli de mogelijkheid om een rijbewijskeuring arboarts uit te voeren.

Dus er wordt een rijbewijskeuring uitgevoerd als je:
• een rijbewijs hebt met de categorie C, C1, D, D1 en/of E (groot rijbewijs)
• 75 jaar of ouder bent
• 70 jaar of ouder bent
• een nieuw rijbewijs aanvraagt en je huidige rijbewijs verloopt op of na jouw 75e verjaardag

Wanneer is een rijbewijskeuring verplicht?

Om ouderen veilig deel te laten nemen aan het verkeer, is een medische keuring vanaf een bepaalde leeftijd verplicht bij het aanvragen, vernieuwen of verlengen van het rijbewijs. Stel je voor dat iedereen een rijbewijs mag halen, maar daarna nooit meer gecontroleerd wordt op veiligheid. Dit zou het rijgedrag niet ten goede komen en kan flink wat gevaren met zich meebrengen. Op hogere leeftijd is de kans op lichamelijke problemen groter. Daarom is vanaf het 75e levensjaar een medische keuring minstens 1 keer in de 5 jaar verplicht.

Keuring Groot rijbewijs – Rijbewijs C voor chauffeurs

Bestuur je een vrachtauto (rijbewijs C) of bus (rijbewijs D)? Dan is de kans groot dat je veel uren op de weg zit. De voertuigen zijn groot en zwaar waardoor er een groter risico is voor de verkeersveiligheid. Dit is waarom je gekeurd wordt wanneer een rijbewijs wordt .
Vraag je een groot rijbewijs aan? Maak dan direct een afspraak voor een rijbewijskeuring met een arboarts of bedrijfsarts. Bij iedere verlenging van het rijbewijs (van vijf jaar) wordt de keuringsarts gevraagd een controle uit te voeren.

Wat neem je mee naar de keuring?
 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs);
 • Eventuele medicatie;
 • Bij bril of contactlenzen de reservebril.
 • Geneeskundige verklaring via de site van het CBR of via de gemeente
Hoe verloopt de keuring?

Vragen op het Keuringsverslag die met een JA zijn beantwoord worden besproken en door de arts van een opmerking voorzien. Aan de hand van de meegebrachte medicatielijst van de apotheek wordt ook eventuele medicatie geïnventariseerd. Je wordt gevraagd of je op het moment in behandeling bent van een medisch specialist of dat hier sprake van was in het verleden.

Vervolgens wordt de geldigheid van het rijbewijs gecontroleerd, of het is afgegeven voor een kortere periode dan normaal en of er codes op staan vermeld die een beperking inhouden. Het verdere onderzoek omvat het meten van de bloeddruk, onderzoek van de urine op glucose, bepalen van het gezichtsvermogen, observatie van de motoriek, inschatten van de functie van armen, benen en rug. Daarnaast wordt een globale indruk verkregen van cognitieve en sociale functies. De uitslag komt via de post of via de e-mail.

In sommige gevallen is een aanvullende rijbewijskeuring door een internist, neuroloog, cardioloog, oogarts of psychiater nodig. Daarnaast kan het zo zijn dat er meer informatie nodig is over de praktische geschiktheid van een bestuurder. De medisch adviseur van het CBR zal je in zo’n geval verwijzen voor een rijtest met een deskundige praktische rijgeschiktheid van het CBR. Tot slot is er een mogelijkheid dat er voor een rijbewijskeuring een technisch onderzoek nodig is om te bepalen of aanpassingen in je eigen auto nodig zijn en zo ja, welke.

Wil je graag meer weten over hoe het werkt? Neem dan gerust contact met ons op en plan de rijbewijskeuring direct in! Pinbetaling vooraf (bij binnenkomst in Nijmegen) verplicht. Bekijk ook onze andere keuringen.

Waar bestaat de keuring uit?
 • Beoordeling van de vooraf ingevulde Eigen Verklaring;
 • Gesprek;
 • Bloeddrukmeting in rust;
 • Oogonderzoek (gezichtsscherpte en gezichtsveld);
 • Urineonderzoek op de aanwezigheid van glucose en/of eiwitten;
 • Gericht lichamelijk onderzoek (coördinatie en evenwicht);
 • Invullen van de Geneeskundige Verklaring bij de Eigen verklaring.
Hoeveel tijd neemt de keuring in beslag?

Een rijbewijskeuring neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

Wat kost de keuring?

De keuring kost € 112,40. Pinbetaling vooraf (bij binnenkomst op locatie Nijmegen) verplicht.

Waar vind ik meer informatie?

Meer specifieke informatie over rijbewijskeuringen kunt u vinden op de website van het CBR of bel naar 024 – 371 77 99.

Contact

Wij zijn je graag van dienst. Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Je kan ook direct bellen naar: 024-371 77 99 of stuur een e-mail naar servicebureau@debedrijfspoli.nl

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.