Marjan Rozendal

“Deze organisatie voelt goed, daar wil ik bij horen!”

Sinds januari 2018 werkt Marjan bij De Bedrijfspoli in de rol van coach arbeid en gezondheid. De Bedrijfspoli viel haar al eerder op. De dynamische, actieve en open uitnodiging op hun website en in artikelen triggerde haar: ‘’Die organisatie voelt goed, daar wil ik bij horen!” De vacature voor coach arbeid en gezondheid bleek te passen bij haar achtergrond als verpleegkundige met managementervaring. Ze twijfelde geen moment en inmiddels is ze nu ruim drie jaar met ontzettend veel plezier werkzaam bij De Bedrijfspoli.

De gemiddelde werkdag

Het werk van Marjan bestaat uit het draaien van preventieve en curatieve spreekuren bij bedrijven. “De klanten variëren van industriële bedrijven tot zorgaanbieders. Ik werk in alle sectoren en mag daar onze cliënten van dienst zijn, wat mijn werk nog aantrekkelijker maakt. Iedere keer is het weer een positieve verrassing wie er tegenover me zit. Althans, een verrassing tot op zekere hoogte, want alles wordt door het secretariaat netjes in mijn agenda ingepland.”

Daarnaast is Marjan ook aanwezig bij SMT, klantbesprekingen, kwartaalverzuimanalyses, klantpresentaties en diverse casuïstiekbesprekingen. Van de preventieve spreekuren wordt steeds meer gebruik gemaakt. “Hoe verder onze opdrachtgever komt in zijn eigen regie, hoe meer de medewerkers zelf ook in beweging komen. Die wisselwerking te aanschouwen en te mogen activeren is wederom een mooi aspect van mijn werk.”

Soepel samenwerken

Ook is er een intensieve samenwerking met de bedrijfsarts. Het is inmiddels drie jaar geleden dat de eerste coach arbeid en gezondheid startte, maar uit Marjan haar enthousiasme blijkt dat de gehele organisatie open staat voor de nieuw geïmplanteerde rol. ‘’Die openheid voel je. Je bent echt als professionals gelijkwaardig in het werk. Het maakt niet uit of je een arts, coach arbeid en gezondheid, secretaresse of directeur bent. Iedereen telt mee, iedereen is goed in zijn eigen professie en iedereen mag er zijn. De Bedrijfspoli bestaat uit een actieve club mensen die op een positieve manier willen blijven ontwikkelen. Die actieve bijdrage wordt ook door anderen van je verwacht.’’

Medewerkerkracht

De Bedrijfspoli heeft een eigen DNA. Alle collega’s bezitten over een bepaald ‘gen’. Een gen waardoor ze helemaal tot hun recht komen binnen de organisatie. Het is niet precies te vangen in woorden, het is een gevoel. Als je toch een poging waagt dit concreet te maken en aan meerdere werknemers vraagt wat het ‘Bedrijfspoli-gen’ is, komen opvallend vaak dezelfde woorden terug: besluitvaardig, openheid, professioneel, persoonlijk en gezellig.

“Nadat ik een halfjaar in dienst was, kan ik echt wel zeggen dat de van rol van Coach Arbeid en Gezondheid heel goed bij mij past!” Met een trotse glimlach vertelt ze over het stimuleren van medewerkers om hun kracht in te zetten: ‘‘Je ziet wat het doet met mensen als er inzicht komt dat ze op de goede plek zitten of naar de goede plek toe gaan. Mooi om te zien dat ik dat kan bereiken door mijn analyse en door mijn observaties. Wanneer mensen zelf tot dit inzicht komen, werkt het!”

Eigen regie

Marjan vervolgt: “Het voelt als een uitdaging om het maximale uit de situatie te halen. Ik ben er van overtuigd dat medewerkers zelf de regie moeten pakken en in beweging moeten komen als ze niet gelukkig worden van hun werk. Ik heb zelf ervaren wat het brengt als je zelf de regie pakt en besluit een overstap te maken. Sommigen zijn zo geneigd in hun veilige zone te blijven. Zonde: zij lopen ontzettend veel mooie ervaringen mis.’’

Opvallend is dat alle werknemers zeggen: ‘we werken ‘bij’ De Bedrijfspoli’. Niemand zegt: ‘ik werk ‘voor’ De Bedrijfspoli’. “Een nuanceverschil, maar ik geloof erin dat het te maken heeft met het gevoel voor de organisatie.”