faris-mohammed-bp7G2lrHPGM-unsplash 2

Het is mooi weer, en ook de verwachtingen voor Pasen zien er goed uit. Veel mensen zijn gevoelig voor pollen van de es en de berk die nu de lucht in komen. Dit zorgt voor hooikoortsklachten, en in deze tijden kan dat voor onrust zorgen. Bij veel niezen en hoesten denkt men nu eenmaal snel aan het coronavirus.

Hooikoorts
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Deze noem je ook wel pollen, en vliegen in de lente door te lucht. Zo komen ze in de slijmvliezen van je ogen en neus terecht. Hooikoorts kan geen kwaad, maar het kan wel zorgen voor vervelende klachten.

Verschillen

Het belangrijkste verschil is koorts. Bij hooikoorts zie je vooral hard niezen, een loopneus, jeukende ogen en een jeukende neus. Het coronavirus zorgt eerder voor kuchen, koorts en kortademigheid. Daarnaast weten veel mensen van zichzelf of ze ieder jaar last hebben van hooikoorts.

Advies
Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert mensen met hooikoorts op tijd te beginnen met medicijnen tegen hooikoorts, zoals een neusspray of medicijnen tegen allergie. Bij twijfel is het altijd verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Deze tekst is samengesteld op basis van informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap, Thuisarts en ‘de grote coronavirus Q&A’ met wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

 

 

Terug naar overzicht