Het gaat bij De Bedrijfspoli niet over het proces, maar over de persoon.Banner Bart Schöttelndreier De Bedrijfspoli

Bart Schöttelndreier is operationeel directeur bij De Bedrijfspoli. Sinds 1 juli 2018 is hij onderdeel van het team. Zijn taak? Er zijn voor de professionals en degenen die hen ondersteunen. Bart focust zich zowel op de kwaliteit als op de kwantiteit. Hij houdt zich dagelijks bezig met het vraagstuk: Hoe behoud je je kwaliteit (of verbeter je die) en kan je tegelijkertijd uitbreiden met je organisatie?

De Bedrijfspoli speedboot

Bart kende De Bedrijfspoli vanuit zijn eerdere werkgever. “Ik wist dat ze bestonden en dat ze iets anders deden dan de grote arbodiensten. Dus toen ik over de functie hoorde, dacht ik meteen: interessant! Nu ik hier ook daadwerkelijk zit, hoor ik diezelfde herkenning bij bedrijfsartsen terug. Er is een positieve associatie met De Bedrijfspoli.’’ Die positieve associatie gaat ook buiten de geëffende paden. Laatst stond De Bedrijfspoli zelfs op een shortlist van een grote landelijke organisatie die heel bewust voor hen had gekozen. ‘’Dat is natuurlijk een ontzettend groot compliment.”

“Het gaat bij De Bedrijfspoli niet over het proces, maar over de persoon. Hoe doet Kees het en hoe kunnen we hem nóg beter inzetten? Die kleinschaligheid vind ik heerlijk, en ik kan hier mijn ondernemersspirit nog meer laten zien. Als ik hier aan de spreekwoordelijke knoppen draai, zie ik na twee weken al resultaat. We zijn een speedbootje.”

Trotse Bart

Waar Bart het meest trots op is? “Certificeringen zijn gaaf, maar zie ik meer als een voorwaarde om verder te kunnen. Wat ik écht mooi vind, is het vermogen van de collega’s om mee te gaan in de bewegingen die er zijn. Een jaar geleden hadden we nog geen coach arbeid en gezondheid (CAG) en nu zijn er zes. We zijn dus in staat geweest om dat naast elkaar te laten functioneren op een manier waarop de bedrijfsarts én CAG zich autonoom voelen. Want je moet het samen doen. En we hebben de klant laten inzien dat deze constructie ook werkt.” Dat die constructie werkt, blijkt uit de cijfers. De gemiddelde klanttevredenheid is 7,8 en de gemiddelde cliënttevredenheid is 8,3. “Dat is heel hoog en is me ontzettend veel waard.”<?p>

Bart zou niet in zijn huidige rol zitten, als hij geen toekomstplannen zou hebben. Hij ziet de uitdaging om nog meer multidisciplinair samen te werken, voornamelijk in de preventieve zin, met overige kerndeskundigen. De Bedrijfspoli heeft de ambitie om nóg meer met de klant in gesprek te gaan om over preventie te praten in plaats van het curatieve deel uit te voeren. Van verzuimmanagement naar bedrijfsgezondheidszorg toe. “We hebben ons sterk geprofileerd als een betrouwbare partij die de curatieve zorg voor zijn rekening neemt. Nu moeten ze ons ook gaan associëren met preventieve zorg. Je kunt gaan dweilen, maar als je ziet dat de dijk gebroken is, moet je een deltaplan maken. Ik zie een win-win situatie: ik ben er namelijk van overtuigd dat het vak van de bedrijfsarts breder én interessanter wordt en daarnaast word je ontzettend waardevol voor de klant.”

Paardenstaart en leren jack

Een glimlachende Bart vervolgt: “Wat ik trouwens ook zo leuk vind, zijn de jonge bedrijfsartsen; die zijn ontzettend enthousiast en leergierig. Klanten zijn soms even verbaasd. Die verwachten geen jonge bedrijfsarts met een paardenstaart en een leuk leren jack. Die leergierigheid is overigens een algemeen goed. Heel praktisch in de vorm van opleidingen, maar zeker ook in het openstaan voor feedback en het beter willen worden. De gemiddelde leeftijd bij De Bedrijfspoli is 44, dat maakt ons een jonge organisatie. Misschien dat door zowel de leeftijd als het jong denken, we makkelijker de draai maken naar moderne bedrijfsgezondheidszorg.”

Ook hecht Bart heel veel waarde aan de onderlinge chemie. Ook hij spreekt, net als andere collega’s, over het ‘Bedrijfspoli DNA’. “We hebben plezier en willen de samenwerking tot iets laten leiden. We zijn er om duurzame inzetbaarheid te verbeteren en de eigen regie te laten groeien.” Hij voegt daar lachend aan toe: “Eigenlijk maken we onszelf overbodig, maar dan kunnen we natuurlijk weer andere dingen doen. Het gaat hier om de mens achter de collega. Het gevoel op vrijdagmiddag bij de borrel is ontzettend leuk. Ik kom niet binnen als de operationeel directeur, maar als Bart, die graag een potje tafelvoetbal speelt.”